Teater BardaArrangörsinformationLänkarKontaktBloggBildgalleriTurné
Teater Barda


JUST NU:

Bardas 10 Budord: 2017 är Teater Bardas 10:e verksamhetsår. Vi uppmärksammar detta genom att sätta upp vårt mest innerliga och utmanande scenkonststycke hittills. En föreställning som sammanfattar vilka vi är, vad vi står för och (som titeln antyder) ger publiken Bardas 10 budord.

"Bardas 10 Budord" ska inte (i motsats till Gamla testamentets budord) ses som befallningar utan snarare som en grundkurs i tillvarons oskrivna regler eller helt enkelt som en angelägen reflektion kring vad som egentligen är viktigt i livet belyst av kompetenta scenkonstnärer.

Föreställningen, som kommer att blanda Teater Bardas olika scenkonstuttryck, skapas som vanligt med avstamp i skådespelarnas egna tankar, erfarenheter och uttryckssätt. Vi har påbörjat våra repetitioner i god tid och kommer arbeta stenhårt i vinter för att kunna leverera det bästa vi någonsin gjort!

Premiär 14 mars på Storsjöteatern! Turné under våren 2017, välkommen att boka genom att kontakta vår producent.

Alla 11 skådespelare i Teater Barda kommer att medverka. Regi: Henrik Ögren, Scenograf: Jens Gustavsson, Kostym: Katarina Widegren Flach, Teknik: Anders Rudolfsson, Ljusdesign: Erik Nordlander, Producentansvarig: Camilla Rudolfsson.


OM TEATER BARDA:
 

Se vår viktiga informationsfilm här:
https://www.youtube.com/watch?v=rLeEfpocXiE

Teater Barda är en scenkonstgrupp där skådespelarna och dansarna är människor med uppenbart artistiska drag. Teater Barda vill skapa kvalitativ scenkonst som på ett seriöst sätt framhäver skådespelarnas färdigheter som scenkonstnärer och samtidigt integrerar dem i ett professionellt yrkesliv. 

I februari 2008 började en grupp människor arbeta med att utforska teaterkonsten under ledning av projektledaren Henrik Ögren. Premiärföreställningen "Dunderklumpen" turnerade framgångsrikt i Jämtland/Härjedalen 2009 och har sedan dess följts av våra produktioner "Megafon", "En störd jul", "Är du störd eller?" ,"Råmeo & Julia", dansföreställningen "De sociala kongresserna", den mycket uppskattade barnpjäsen "Alla hästar hemma!" samt dansföreställningen "Imorgon & Idag" och julföreställningen "God Jul önskar Teater Barda och deras vänner". Skådespelare från Teater Barda har även medverkat i "Vidundret", "Norrländsk Passion","Arnljot", "Potatishandlaren" och "Konsten att älska utan att dö". Totalt har Teater Barda spelat 460 föreställningar för många tusen åskådare.

Teater Barda är en modig ensemble vars specialitet har blivit att på ett ärligt och rakt sätt leverera scener ur verkligheten. Scener dom själva varit med och skapat som bygger på den kunskap som bara dom själva besitter, kunskapen om hur det är att vara en person med en funktionsvariation, hur det är att bo på en LSS-bostad, hur det är att inte vara som andra. Scenkonstnärerna i Teater Barda törs själva diskutera och vrida på begrepp som normalitet och störning.

Teater Barda är ett samarbete mellan Estrad Norr, Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun. Teater Barda är en fast del av den ordinarie verksamheten hos Estrad Norr, Länskulturen i Jämtlands län. Teater Barda är på riktigt!
HISTORIK / TIDIGARE PRODUKTIONER:

Imorgon & Idag: En dansföreställning för vår yngsta publik någonsin, förskolebarnen. En färgsprakande energikick som tar avstamp i barns förmåga att vara här och nu, imorgon och idag. En föreställning med vacker kostym som andas Bollywood i kombination med våra dansares unika uttryck. 30 föreställningar spelades mellan november 2015-februari 2016.

God Jul önskar Teater Barda och deras vänner: Under ledning av Estrad Norrs Jan Löfgren och Stefan Vidmark blev denna föreställning mycket uppskattad på turné med "Kultur i vården" december 2015. Äldreboenden i länet fick höra Bardianer sjunga vackrare än någonsin tillsammans med våra fina gästmusiker Anja Dyrting och Erik Oscarsson. 15 föreställningar gavs varav en var minnesvärd offentlig och fullsatt föreställning i Gamla kyrkan, Östersund med stående ovationer. 

Alla hästar hemma!:
Efter att ha intervjuat barn mellan 6-9 år om vad som är det viktigaste i livet skrev vi och framförde vår barnproduktion "Alla hästar hemma" 60 gånger under hösten 2013 och vintern 2014. Vad är det viktigaste i livet? Hur ska man egentligen bete sig för att få vänner? Och vem har egentligen alla hästar hemma? Många frågor sökte svar i pjäsen som blev mycket väl mottagen av såväl elever som lärare ute på skolorna.

De sociala kongresserna:
 Under vintern och våren 2013 antog Teater Barda en ny utmaning då vi satte upp dansföreställningen ”De sociala kongresserna”, en dansföreställning som handlar om hur vi människor förhåller oss till varandra och som synliggör kroppens funktion i det sociala samspelet. Vi presenterade föreställningen som modern experimentell konstdans. Föreställningen skapades av dansarna (samtliga skådespelare i Teater Barda) tillsammans med regissören Henrik Ögren och koreografen Camilla Edfalk Almgren. Vi blev själva mycket nöjda med resultatet. Dansföreställning visade sig dock vara svårsålt och totalt stannade det vid 18 spelade föreställningar. Vintern 2015 skapade vi en ny, ännu bättre version som vi spelade 3 gånger. Fredag den 10 juli 2015 visades dokumentären och dansfilmen om arbetet med "De sociala kongresserna" i SVT:s K special (SVT2).

Är du störd eller? I mars 2011 hade vi urpremiär på vår egenskrivna föreställning "Är du störd eller?". Föreställningen, som bygger helt på skådespelarnas egna erfarenheter, tar upp frågor kring hur det är att vara funktionshindrad, berör mobbing och utanförskap men även drömmar och kärlek. Målgruppen var främst länets högstadieelever men vi spelade den även i många andra sammanhang. Totalt spelade vi 118 föreställningar för flera tusen högstadieelever och annan publik. Våren 2016 gav vi oss ut igen och spelade ytterligare 35 föreställningar av denna fina pjäs, men nu i en ny förbättrad version såväl i själva manuset som i framförandet som utvecklats både när det gäller det tekniska och skådespelarmässiga.

Råmeo & Julia: Under de två första veckorna i augusti sommaren 2011 spelade vi i Teater Barda vår egen version av detta klassiska teaterstycke. Historien var denna gång förlagd till den jämtländska landsbygden och vi bevittnade den uråldriga konflikten mellan familjerna Carlsson och Månsson. En grannfejd som fick sin dramatiska upplösning i och med kärleksmötet mellan Råmeo och Julia... Vi spelade 8 föreställningar runtom i sommarjämtland, en föreställning i varje kommun. Det kom mycket folk och vi bjöd på mycket skoj.

EN STÖRD JUL: Den 2, 3, 4 december 2010 gav Teater Barda tillsammans med musiker på Estrad Norr en julföreställning utöver det vanliga, "En störd jul". Föreställningen gavs på Svarta lådan, Länskulturen och samtliga föreställningar var slutsålda. I november och december 2012 spelade vi en längre och bättre version av "En störd jul" med den nya scenen "Julevangeliet enligt Barda bl.a. Vi turnérade i Norrland med föreställningen som innehöll både julsång, julskoj och julallvar. I  samband med turnén höll vi även även en Inspirationsdag i Piteå, Umeå, Östersund och Sundsvall. Totalt ytterligare 8 föreställningar genomfördes. 

MEGAFON: Med premiär i november 2009 och under 2010 spelade Teater Barda sin egenskrivna föreställning Megafon! Under den 45 minuter långa föreställningen Megafon bjöds publiken på ärlighet, allvar och skratt i berättelser baserade på skådespelarnas egna livserfarenheter. Teater, dans och dikt blandades i föreställningen där den röda tråden var skådespelarnas egna verklighet. Hur är det att vara en person med utvecklingsstörning? Hur är det att bo på ett gruppboende? Vem är normal? Dessa frågor berördes i Teater Bardas föreställning Megafon. Vi spelade 43 föreställningar av Megafon inför många tusen åskådare. 

Dunderklumpen: Under hösten -08 och våren -09 spelade Teater Barda 25 föreställningar av sin första stora produktion Dunderklumpen. Turnén omfattade hela Jämtlands län och publiken i bl.a. Nälden, Gällö, Undersåker, Funäsdalen och naturligtvis Strömsund fick stifta bekantskap med karaktärerna i Dunderklumpen, fast i ny tappning. Publiksiffran landade på 2500 personer.


Samproduktioner Teater Barda medvarkat i:


Konsten att älska utan att dö: En specialskriven pjäs av Emma Broström för Teater Barda och Estrad Norr. Med Teater Bardas Björn Högberg i huvudrollen mot Robert Fransson. En stark pjäs om en nyskild affärsman som träffar en ung man som söker sin döda pappa. Med nyskriven musik av Amason, regisserad av Olle Törnkvist. 22 föreställningar under hösten 2016.

Potatishandlaren: Under tre intensiva föreställningsveckor i juli och augusti 2015 besökte vi samtliga kommuner i Jämtland och Härjedalen med denna scenversion av Lars Molins "Potatishandlaren". Estrad Norrs mobila scen fungerade väl i detta publikfriande skådespel där fyra skådeseplare från Teater Barda spelade tillsammans med professionella skådespelare.

Arnljot:
Sommaren 2014 medverkade sex skådespelare från Teater Barda i denna jämtländska sommarklassiker. Totalt gavs 8 föreställningar.

Norrländsk Passion: I maj och juni 2014 medverkade sex skådeseplare från Teater Barda med en anpassad del av "De sociala kongresserna i denna storsatsning av de norrländska teatrarna. Föreställningen gavs 19 gånger på stora arenor i Norrland, vilket gav en enorm erfarenhet till våra medverkande skådespelare.

Vidundret: 2010 och 2012 medverkade sex skådeseplare från Teater Barda i Estrad Norrs sommarteater Vidundret som spelades på bilfärjan Hymer första sommaren och vid hamnar den andra sommaren. 17 förställningar om livet i byn, mineralbrytning och storsjöodjuret...
Teater Barda medverkar i Radioteater!

Åtta skådespelare från Teater Barda har spelat in ett avsnitt av Radioteaterns storsatsning "Världshistorien". Programmet där Teater Barda medverkar i pjäsen "Angela Autch" sändes tisdag 26 mars klockan 13:30 i P1 (med repris på kvällen). Missade du sändningen kan du lyssna på avsnittet här:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/166419?programid=4458


Filmer om och med Teater Barda:

De sociala kongresserna - dokumentären: Kurt Skoog följde vårt arbete med den första uppsättningen av dansföreställningen "De sociala kongresserna". Dokumentären färdigställdes våren 2015.

De sociala kongresserna - dansfilmen: Producerad av Kurt Skoog, inspelad våren 2013. En fin filmatisering av vår fina dansföreställning. 

Fredag den 10 juli 2015 visades dokumentären och dansfilmen om arbetet med "De sociala kongresserna" i SVT:s K special (SVT2).

Se 5 minuters smakprov från dansfilmen "De sociala kongresserna" här:

https://www.youtube.com/watch?v=6fDHNxtg8Is


Megafon - Filmen:
I början av 2010 inleddes ett filmprojekt tillsammans med filmaren Kurt Skoog. Filmen med samma namn som teaterföreställningen bygger på teatermanuset men har omarbetats för att passa filmmediet. Filmen spelades in under 2010 och var färdig i mars 2011. Filmen har fått produktionsstöd från Svenska Filminstitutet.

Megafon visades på SVT 1 klockan 18:50 fredag 6 april 2012 och sågs då av 230 000 tv-tittare, sedan visades den i repris 10 april och på SVT Play i en månad.

Kort innehållsbeskrivning:
Vad är det att vara utvecklingsstörd? Vem är egentligen normal? Är alla människor lika mycket värda? Skådespelarna i Teater Barda behandlar dessa frågor i filmen som bygger på deras egna erfarenheter av att leva med en utvecklingsstörning eller psykiskt funktionshinder. Deras ärlighet, humor, ilska och frustration lämnar ingen oberörd.

Megafon – en bakgrund:
Filmen Megafon bygger på en scenföreställning med samma namn av och med Teater Barda i Östersund. Föreställning skrevs av gruppens regissör Henrik Ögren tillsammans med skådespelarna. Alla skådespelare i Teater Barda är personer med en utvecklingsstörning eller psykiskt funktionshinder.

Idag har funktionshindrade glädjande nog tagit plats också på kulturens område. Vi ser dem på teaterscener, i TV-program och i filmer. I allt detta sticker Teater Barda ut med en alldeles egen röst. Särskilt tydlig blir denna röst i den egenskrivna föreställningen och nu också filmen Megafon. Den värld Teater Barda målar upp är utmanande och mångbottnad och väjer inte för det svåra, för frustrationen, för ilskan.


Se ett smakprov här:
https://www.youtube.com/watch?v=JSSHSkyrxFI


Vill du köpa filmen Megafon kan du göra det av Dynamofilm:
info@dynamofilm.se
www.dynamofilm.se

Spela roll - en film om Teater Barda
Dokumentärfilm om Teater Bardas första år som ensemble. Vi får i den 50 minuter långa dokumentären följa gruppen under det mödosamma men utvecklande arbetet med den första stora produktionen Dunderklumpen. Filmen är producerad av Kurt Skoog. Är du intresserad av att köpa Spela roll, se kontaktuppgifter ovan.